Groen Schoolplein

Geplaatst door DKP op 11 februari 2022

Onze droom voor een Groen Schoolplein

De Kleine Planeet – Locatie Voorstad, is op 1 augustus 2018 gestart. Op deze locatie was voorheen Daltonschool De Paladijn gevestigd met ongeveer 75 kinderen. Inmiddels is de locatie Voorstad gegroeid naar 122 kinderen. Alle leerkrachten van Locatie Voorstad zet zich volop in om leerlingen te helpen samen werken, samen spelen, samen vieren en samen leren.

Eén van de beperkingen die we echter zien is het ‘grijze schoolplein’. Dit volledig betegelde schoolplein nodigt kinderen niet uit tot samen werken, spelen, leren en vieren. Daar willen we, met de JENA plan principes in het achterhoofd, héél graag verandering in brengen!

De huidige situatie

Momenteel bestaat het schoolplein van de Kleine Planeet – Locatie Voorstad voornamelijk uit stoeptegels. Het is een typisch ‘grijs schoolplein’. Er is een zandbak en een pingpong tafel. Er staan een aantal bankjes om op te zitten en aan de zijkant wordt het plein ook gebruikt om fietsen van de kinderen tijdens schooltijd te parkeren. De kinderen racen graag met de skelter en driewielers over het plein. Er staan 6 grote eiken die veel schaduw bieden in de zomer en in de herfst een weelde aan blaadjes en eikels geven.

Ambitie: van droom naar werkelijkheid

Wat zou het mooi zijn als die eiken de basis vormen voor een plek waar de fantasie van de kinderen tot leven komt. Een plein dat gericht is op ontdekking en beleving door middel van natuurlijke elementen, zoals planten, stenen, dieren, takken. Waar ze kunnen spelen zonder de beperkingen van toestellen, maar met de uitnodiging van de natuur. Verstoppen in een hut van wilgentakken, klimmen in de speelboom, een waterbaan maken bij de waterpomp, koekjes bakken in de modderkeuken, een radijsje uit de moestuin snoepen en voor de weekviering een appeltaart met appels uit eigen boom bakken. Er moet genoeg gelegenheid zijn voor spelen, maar ook voor leren, bijvoorbeeld door het afkoppelen van regenwater, het aanleggen en onderhouden van moestuintjes, het maken en plaatsen van vogel- en vleermuiskasten, een bijenhotel en een buiten ‘klaslokaal’ waar ook buiten les gegeven kan worden. Hierdoor komen kinderen meer in contact met de natuur en andersom helpt de school de natuur een handje bij het behoud en versterking van de biodiversiteit.

De kinderen zijn uiteraard betrokken bij het ontwerp van het groene schoolplein, de aanleg en later het onderhoud. Op deze manier kunnen de kinderen van de Kleine Planeet in alle leeftijden groeien, leren en leven in en met de natuur. Dat is ons droombeeld voor het toekomstige groene schoolplein van de Kleine Planeet – Locatie Voorstad!

 

Oproep: Vrijwilligers gezocht!

Wil je ook meehelpen? Heel graag! Op vrijdagen 4 en 11 maart organiseren we een hulpdag voor ouders. Het belangrijkste dat we gaan doen is de tegels uit het schoolplein halen. Er moeten meer dan 7000 tegels getild worden! Dat is veel werk, dus we kunnen veel mensen gebruiken.

Ochtendploeg: 9.00-12.30 uur
Middagploeg: 13.00-16.30 uur

Iedereen is welkom. Dus ook als je niet zo sterk bent, of als je geen ervaring hebt. Er is voor iedereen wel een nuttige klus te bedenken. We maken er een gezellige dag van!

Geef je op bij Roel via groeneplein.kleineplaneet@gmail.com of schrijf je in op het bord bij de ingang van school. Schrijf erbij op welke dag (4 en/of 11 maart) en hoe laat je komt. Je kunt ook mailen als je vragen hebt. Op school weten Rogier, Joris en Natasja alles over het groene plein, dus je kunt je vragen ook aan hen stellen.

Op school hebben we niet zo veel gereedschap. Daarom is het fijn als je zelf spullen meeneemt, als je dat hebt. Stevige werkhandschoenen, een spade of schep, eventueel een kruiwagen. Wij zorgen voor koffie en thee en misschien zijn er ook mensen die voor iets lekkers willen zorgen?

 

Heb je nog een nieuw idee, bijvoorbeeld t.a.v. sponsoring en donaties,
geld inzamel actie ? Laat het horen!

De komende weken en maanden hebben we regelmatig ouders en vrijwilligers nodig.

Ontwerp Groen Schoolplein Locatie Voorstad